Housewife

Housewife??

Yes, that’s was me a few months ago. Never imagine in my life that I will be a fulltime housewife. Takde kerja woih. Time pregnant, sapa la nak amik mak buyung ni kerja kan.

Being a housewife, never been easy as you tought. Taf lagi ada lah. No “me” time. No more wangi wangi. Masak terkejar kejar. Mandi nak cepat asal mandi.

Some people might think that being a housewife, your house must be extravaganza clean. A big NO okeh! Totally wrong. Mess like hell lagi ada. Hahaha.

Some people also might think, being a housewife, you have a lot of time to watch a drama series, nap ( or maybe sleep). Hahahaha. IN YOUR DREAM LA WEHHHHH. Aku ni kadang kadang buka tivi pon tak sebab xsempat.

Ramai duk cakap kalau anak tido, kau pon join la tido sekali. Hahaha. Iyelah tuuu. Sebenarnya time anak tido lah kau nak buat laundry, nak prepare bahan nak masak, nak jemur baju, nak lipat baju, nak iron baju suami. Eh segalanya lah. Kalau x buat, bila masa nak buatnya semua tu kan?

Sapa cakap jadi housewife ni tak penat, penipu lah. Lagi penat dari orang bekerja rasanya. Penat otak penat badan. Nak uruskan anak bukan perkara mudah. Lagi pulak macam anak aku tu. Bising sikit je jaga. Bising sikit je terkejut. Payah la sikit nak bising bising dalam rumah tu. Nak buka tivi pon slow. Asal boleh dengar apa dia cakap jadi lah. Haaaa sampai gitu sekali.

Tired, but I enjoy every moment being a housewife.

Jangan la nak perlekehkan housewife kalau korang ada kawan yang memang tak kerja. Jangan lah nak g tanya atau soal soalan yang sensitif dan mengundang sakit hati orang. Sebagai contoh :

  1. Belajar tinggi tinggi xnak kerja ke?
  2. Suami ada duit (read as kaya) boleh la duk rumah tak payah kerja.
  3. Jadi house ni banyak masa kan? Rumah mesti kemas.
  4. Nanti anak mesti xnak dekat orang kan kalau asik kendong anak je.
  5. Tak rugi ke belajar sampai degree/master lepas tu jaga anak je?

And the list goes on.

Suami kaya ke, rugi ke. Jangan lah nak kusutkan kepala fikir masalah orang lain.

Kewangan dari 2 orang kepada seorang bukan perkara mudah. Banyak perkara kene jimat cermat. Lebih kurang macam “makan pon nak kene bersukat”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s