2015 : New Life

It’s been an agesssssss since I last log in to my account.

March 16, 2015 baru nak menulis balik. Gila pemalas. Hahaha.

I do have a lots of story to share. Tapi semua simpan dalam kepala. Tak datang datang mood nak menulis tu. Hahaha.

Susah ada stalker ni. Kang ada je la menyemak kat komen tu. Tu yang jadi malas nak menulis.

Kene letak password for each post la lepas ni.

Pregnant lady and flight.

IMG_1449.PNG

Siapa cakap pregnant lady tak boleh naik flight?

Boleh je, tapi bergantung la korang yakin ke tak. Dan bergantung juga pada tahap kesihatan anda dan kandungan anda.

Well, I have a few tips nak share kat sini berkenaan dengan pregnant lady and flight. Sebab aku baru je lepas naik flight, island hoping bagai.

Jadinya, sebelum aku malas dan terlupa, baik la share kat sini.

Step 1: Sila semak tarikh yang anda nak pergi bercuti tu, jatuh pada berapa minggu kehamilan anda. Jangan nak main beli tiket je. Kang nyesal tak dapat naik.

Step 2: Sila semak terms and conditions airlines yang anda nak naik tu. Kebiasannya semua airlines mempunyai T&C yang berbeza. Kalau kandungan bawah 7 bulan (below 28 weeks), biasanya mana-mana airlines pon lepas je. Tapi, mohon semak la dulu.

IMG_1452.JPG

T&C MAS

 

Step 3: Dah baca T&C, dah yakin serta berpuas hati, boleh la beli tiket anda. Aku beli aritu xde pon nak booking seat. Time mobile check in pilih seat. Senang.

Step 4: Dalam minggu anda nak fly tu, yang 7 bulan ke atas, mohon lah surat kebenaran doktor untuk naik flight. Biasanya doktor akan tulis kandungan anda berapa minggu dan tarikh anda jangka bersalin. Yang ni penting ye, xkisahlah perut kecik ke perut macam nak meletup ke, nak senang kerja, ikut je la prosedur diaorg. Xkan nak gaduh depan kaunter plak kan padahal salah sendiri.

Step 5: Time nak boarding tu, g kaunter airlines anda dan isi borang liability ke apa macam tu.

IMG_1453.JPG

Borang MAS

 

Step 6: Jangan lupa masa nak boarding, cakap kat petugas, anda nak naik dulu. Kira macam priority to pregant lady la. Melainkan kau sanggup nak berasak- asak dengan penumpang lain sampai berlaga-laga perut. Biasanya petugas akan utamakan orang tua2, yang bawa anak kecil dan wanita mengandung. Dan lagi 1, kat airport biasanya ada seat yang ditulis as PRIORITY SEAT. Siap ada gambar lagi. Kalau korang penat ( maun tak penat dari kastam bagai nak g gate jauh kot) korang duk kat seat tu, kalau ada orang lain duk situ, cakap la dengan budi bahasa tu seat priority. Diorang mesti faham.

Step 6: Enjoy your flight.

Tu semua step yang aku buat masa nak boarding. Alhamdulillah selamat pergi dan balik.

Ni pulak tips bagi wanita mengandung yang berhajat nak g island hopping. Macam kat langkwati tu kan.

Senang je.

Cakap kat driver bot, anda mengandung, dan anda duk kat bahagian belakang bot sebab kurang sikit hentakan. Atau cakap kat driver tu, bawa slow sket bangggggg. Hahaha.

Alhamdulillah, island hopping pon aku larat. Walaupun kaki macam nak tercabut masa nak g Tasik Dayang Bunting tu. Maunnya tak, turun je bot, kene jalan naik turun anak tangga.

Kalau tak larat, jangan paksa. Pentingkan diri sendiri.

IMG_1456.JPG

Island Hopping

 

By the way, aku pilih MAS. Sebab aku baca banyak review dari blog lain dan terms and condition dia, MAS agak flexible dan harga dia murah.

IMG_1450.JPG

Last day aktiviti adalah.

Urut kaki. Lenguh woii!

IMG_1457.PNG

Bedrock Spa – Urut Kaki kat Pekan Kuah

 

Husband and Wife Holiday : Bali (Day 3)

Hi alllllllss..

Iyembackkkkk.

Lama tak post sambungan holiday sebab busy la kan pindah rumah apa semua bagai. Mana la sempat nak update blog.

So hari ketiga kat bali tak jalan mana sangat la..petang kul 3 macam tu dah balik ke Villa.

Hari ketiga ni plan nak pergi Gunung Kintamani dan Tegallalang. dekat Ubud, so dalam perjalanan ke sana tu..singgah la kat ladang kopi, tempat buat lukisan, etc. Kat ladang kopi tu, dia akan kasi try lebih kurang 12 kopi percuma. Kopi macam-macam rasa tauuu. Tapi kalau nak try kopi termahal kat dunia which is kopi luwak (kopi musang) kene bayar dalam 50 000 Rupiah. Tapi we all tak try pon.

Then habis coffee trip, we continue our journey to Mount Kintamani had lunch there. The view of course Mount Kintamani. Kat situ ada kedai makan halal yang offer buffet. Seorang makan Caj dalam 100 000-120 000 Rupiah rasanya. Makan je yer. Air kira lain. Hehehe.

Kat atas ni sejuk je. Macam nak naik Cameron Highland la gitu. Cuaca pon redup je. Kat sini pon ada gak tanaman macam kat CH tu, cuma tak la meriah macam kat sana.

Lepas lunch apa semua posing manja lakibini, kitorg terus ke Tegallalang. Dalam 20 minit macam tu la kalau tak silap. Tegallalang ni kawasan tanaman padi secara bukit. Cantik sangat sebab memang tersusun. Tapi kitorang amik gambar kat tebing atas je la. Malas nak jalan kaki turun ke padi tu. Hahaha.

End of trip. Hari ketiga memang kejap sangat la..

IMG_5303

IMG_5310

IMG_5313

IMG_5315

IMG_5323

 

Ni je la hasil hari ketiga g berjalan jalan. Huhu.

Husband and Wife Holiday : Bali (Day 2)

Hai..

I will continue with second day in Bali. The places, the scenery etc.

We check out from Villa around 11 am straight go to Tanah Lot. Sampai sana je dah kul 12 macam tu la. Dengan panas teriknya. Dengan air pasangnya.

BUT!!!

This place is so damn beautiful! Tu je nak cakap. Nak masuk sini kene caj dalam 65 000 Rupiah untuk dua orang. Supir tak leh ikut masuk dalam Tanah Lot. So xde la orang nak tolong amikkan gambar. Hahaha. Kene la mintak tolong tourist lain.

IMG_5153

IMG_5156

IMG_5164

IMG_5174

Jalan kat Tanah Lot dalam sejam lebih lepas tu gerak ke Padang – padang beach.

IMG_5196

Sampai padang-padang beach pon dah nak kul 3 lebih macam tu. Panasnyaaaaa ya rabbi. Panas. Kat padang-padang beach ni ramai la matsaleh matgelap matsepet berbikini je masuk laut. Kitorang g sini pon saja saja je la nak tengok. Kat sini boleh main surfing. Tapi ombak xde la tinggi sangat macam kat gold coast ke apa ke. Dari atas turun ke bawah, take a few photos, then panjat balik naik. Hahaha.

Third place in second day, ke Uluwatu! Uluwatu pon sangat cantik. The viewwwww. Perghhhhhhhh. Kat tebing tinggi tu..so nice!  Then nak tengok kechak dance. It’s not complete if you don’t watch kechak dance. Cak cak cak! Hahahaha. Kechak dance will start at 6 o’clock..then dalam 630 macam tu dah sunset. Very nice. Subhanallah. Kechak dance take about 1 hour to finished. Lama jugak la nak tengok tarian ni. Entrance fee Uluwatu is about 40 000 Rupiah for 2 person then nak tengok kechak lain la caj dia which is 200 000 Rupiah for 2 person. (Kalau g honeymoon, takkan nak kira caj sorang pulak kan?)

IMG_5197

IMG_5198

IMG_5208

IMG_5209

IMG_5219

IMG_5227

IMG_5235

IMG_5240

Lepas je habis kechak dance, cecepat gerak g dinner at Jimbaran again! Tapi ni kedai New Moon. Semalam Matahari, malam ni Bulan. Pasangan sangat. Hahaha. Harga makan pon lebih kurang je sebenarnya. Malas nak cerita panjang pasal jimbaran, previous post kan dah cerita.

IMG_5244

Lepas makan terus pergi ke next hotel which is Alam Puri Art Museum Resort and Spa. Ni pon booking kat Agoda. 2 malam kat sini cost about RM 459.80 including tax. Ni pon Villa gak la sebab ada private pool. Hotel ni alamat je Ubud, tapi xsampai ubud pon lagi la.

Tapi private pool yang ni kecik sikit la. Deco tu boleh la request kat dalam Agoda masa booking tu. Hehehe.

IMG_5247

IMG_5335

If you have a lot of money, you can booked for a better villa la. Depends kat korang la kan bajet macam mana.

End of day 2.

Summary : 

Tanah Lot

Padang-padang beach

Uluwatu – Kechak dance

Jimbaran

Husband and Wife Holiday : Bali (Day 1)

Assalammualaikum.

Tak sempat nak update blog pasal kawen pon, tup tup terus lompat update pasal holiday ke Bali. Hahaha. We went to Bali from 2nd – 4th April (2014) fly with Air Asia. Gunakanlah tagline now everyone can fly. Husband bought the flight tickets 3 weeks before our wedding if I’m not mistaken. So, it will be expansive la kan.

Flight is at 3.45 pm and it is 3 hours of journey. Waktu Bali dan Kuala Lumpur memang sama, cuma dari segi cepat terang dan cepat gelap je la beza. Kalau kul 6 lebih kat Bali, dah macam waktu magrib kita kat Kuala Lumpur. So kira waktu sembahyang di sana, awal la sejam dari kita. Day 1 memang tak banyak benda la buat sebab sampai pon dah gelap. I love sunset from the flight window. Siap boleh nampak gunung tinggi tinggi.

Sunset from my window.

Sunset from my window.

Sampai airport, supir yang dah di booked awal2 dah siap tunggu dengan kertas nama. Hahaha. So hari pertama hanya pergi dinner di Jimbaran sahaja. It is very famous place to have dinner you know. You won’t be completed visit Bali if you never have dinner there. So we went to the last restaurant. Matahari namanya. Husband order sotong goreng tepung dan udang sambal. Tapi udang sambal citarasa Bali la. Tak dapat la nak citarasa dapur engkorang. Hahaha. But they have free complimentary which is rice, peanut and kangkung fried. Drinks we order watermelon juice and mineral water. Sambil makan, sambil tengok flight turun sebab jimbaran tu sebelah je dengan airport. Candle light dinner kat tepi pantai okeeeey. Hahaha.

IMG_5128

IMG_5130

IMG_5134

IMG_5135

You’ll be noticed that all mineral water (Aqua) in Bali is from one brand which is Danone. Hahaha. Tak caya nak tengok sendiri.

After dinner, we asked supir to go directly to the hotel that I booked earlier in Agoda. Well, it is much cheaper if you booked in Agoda rather than you walk in. Serious. We stay at Seminyak for day 1.

I booked Villa with private pool bebeh! Heavennnn. Kat Malaysia ni mana nak dapat oi! Mahal okeh! Kat sana memang puas hati la Villa dia. Besar, cantik, selesa dan pool yang best untuk lakibini. Hahahaha. Wait for the pictures and sure you’ll love it.

I choose De’lu Villas and Suite, Seminyak. Later I akan letakkan link dia from Agoda. Kalau jumpa balik la. Hahaha.

IMG_5139

Kat bedroom pon ada tivi. Bedroom kene naik tangga la. First floor gituu.

IMG_5140

Siap ada pantry okey! Microwave, sinki, fridge etc.

IMG_5141

Dalam Villa siap ada kolam ikan koi. Hahaha. Tenang je..

IMG_5142

Ruang tamu bawah pon ada tivi. Siap ada Samsung speaker lagi.

IMG_5253

Private pool from beranda. Bila ada private pool, automatik wall memang tinggi. Best gilaaaaa. Serius. Recommended sangat!

IMG_5254

Lepas berenang renang, lepak sini minum juice. Ohhhhh honeymoon sangat lakibini. Hahaha.

Cost for this Villa is about RM263.61 including tax. Indonesia tax maximum is 21% okeyyyy. So expensive. So Agoda charged me 21% tax. Phewwwww!

But, it’s worth it.

Is that cool?

Summary :

Jimbaran.

De’lu Villas and Suite, Seminyak.

PD Waterfront

This is my first entry in 2014!

Happy new year you all.

Merajuk sakit hati harini, tak tau nak g mana..terus drive g PD.

Gaya macam dekat, tapi..duit tol macam nak sama g keje kot! Rm3.20 sehala..

Jalan2 g Avillion yang ada yatch tu..saja la fefeeling amik gambor sana. Sekaliiii…tak banyak mana pon yatch dia.

20140112-213125.jpg

20140112-213118.jpg

20140112-213148.jpg

Pastu nak g avillion yang cantik tu..depan sikit je dari yatch ni..sekali guard situ xkasi masuk parking. Visitor pon xde parking. Harom betul aku nak g jenjalan tengok pon xleh.

Lajak lajak jalan..g la kat pd waterfront tu.. Ada starbucks depan pantai ok!! Drivethru lagi. Senawang pon xde starbucks. Aeon seremban 2 je ada. Lol. Not bad la situ..ada kenny rogers, mekdi drivethru, ada pak hailam kopitiam eh..ada macam2 yang semuanya depan pantai!

20140112-213713.jpg

20140112-213734.jpg

20140112-213654.jpg

20140112-213743.jpg

20140112-213749.jpg

Nanti2 nak datang lagi la..hehe