Student IPTA vs Student IPTS Nowadays

Hi.

Saja nak share experience. Maybe some of you will agree with me and maybe some of you not. Berlapang dada bila membaca post ni sebab this is my point of view as a lecturer and also am was a student.

Most of my friends yang jadi lecturer in IPTS will face this problem. Because of most of us from the Public University.

As I can compare the students in both institutional, you can see that IPTS “most” win.

Student IPTA

  1. SIPTA lebih menghormati pensyarah.
  2. SIPTA lebih berdikari.
  3. SIPTA bukan anak manja sikit2 nak report ke DEAN or top management.
  4. SIPTA biasanya wont care about student feedback. Biasa diorg malas nak baca soalan banyak banyak tu. Just kasi je 4 5 markah. (Aku lah tu)
  5. SIPTA tak berani nak pakai pakaian bukan bukan nak pergi kelas. Mahunya kena halau dengan pensyarah. Dulu ada budak kelas pakai selipar g kelas malam, satu kelas kene halau balik. Kau bayangkan lah! SATU KELAS okeyyyyy!
  6. SIPTA tak berani nak demand demand dengan pensyarah. Sebab diorg takut markah sikit. Biasanya markah memang based from pensyarah lah kan.
  7. SIPTA tak berani nak melawak lebih lebih dengan pensyarah. Nak bercakap dalam kelas pon kene tengok angin pensyarah. Silap silap mahu kene halau keluar kelas.
  8. SIPTA tak berani nak tinggi suara dengan pensyarah. Nak suruh suruh pensyarah.
  9. SIPTA tak berani nak datang kelas lambat. Daripada lambat baik xpayah masuk terus. (Daripada kene halau balik)

Student IPTS

  1. SIPTS ni ramainya tak reti hormat pensyarah. Kenkonon anak orang kaya yang perasan dia bayar gaji pensyarah. Padahal tuition fee pon pakai duit PTPTN. Lagi nak berlagak hebat.
  2. SIPTS ni ramainya manja. Semua nak kene spoonfeed. Tak suap, tak dapat la jawab soalan.
  3. SIPTS ni ramainya anak manja xleh kene marah kene jentik sikit. Kene marah naik 3 harakat suara pon dah mengadu ke HOD. Tak pon sampai terus ke CEO/Principal. Kesian kau. Baik masuk tadika, jangan masuk IPTS.
  4. SIPTS ni jenis banyak komen. Tak puas hati sikit komen. Komen lecturer tak pandai mengajar lah. Lecturer suruh baca sendiri lah. Cuba kau present kat depan lepas tu pensyarah nilaikan, kau lagi teruk tak reti  nak present slide ko tu. Lain kali jangan sedap mulut je nak komen! Dalam student feedback kemain kau hentam kaw kaw lecturer tu.
  5. SIPTS bukan dia kesah nak pakai apa. Pakai hot pants ngan baju sendat pon jadik. Nak je aku cakap, baik ko pakai spender lagi bagus. Pakai selipar masuk exam. Mana ada kena halau. Nak halau? Tak lama lepas tu agaknya ko dah depan meja HOD. Hahahaha. Siaplah!
  6. SIPTS ni demand lebih. Pemalas datang kelas. Banyak songeh banyak alasan. Kerja part-time lah apa lah. Ada pulak kitorg (lecturer) kesah? Pastu berani je nak demand markah padahal kerja cincai xseberapa. Perasan bagus jer.
  7. SIPTS ni bukan dia kesah nak bercakap ke nak menjerit ke dalam kelas. Yang dia tau dia bayar. Bangang abadi namanya. Tak tau nak hormat org tengah mengajar. Jawab handphone dalam kelas. Main scroll scroll fb dalam kelas. We chat apa bagai.
  8. SIPTS ni ada je yang biadap. Ugut2 pensyarah. Tinggi suara macam kita ni kuli dia pon ada. Menyampah betul aku lah.
  9. SIPTS kalau kelas kul 12, ada jugak yang datang kul 1.45. Dah la masuk xde cakap sorry xde muka bersalah. Buat bising lagi ada. Kau bajet kau hebat?

Maybe you have any point to add, please add. As i said, maybe some of you will not agree with me, but i share based on my experience.

Aku tak share la bangsa mana yang banyak biadap ke apa ke..paham sudah lah. Aku ni pernah kerja dengan kompeni yang ramai student melayu, ada kompeni ramai student cina, ada kompeni yang ramai student india and also international student. Jadi aku dah penah tengok benda ni semua.
Kau ingat senang nak didik anak bangsa sekarang lepas cikgu cikgu?

Payah tahuuu!!!!

Nak nak dapat mak ayah yang jenis percaya sangat cakap anak diorg tu tanpa selidik. Memang sakit hati jadinya.

Kalau Aku Rajin Camni Dulu Masa Kat U…

Hello bloggers..

Wah..aku dah sampai tahap bizi semula.

Blog kejap buka. Kejap tutup.

Kejap baca. Kejap tak baca.

Kejap g jenjalan baca blog kawan. Kejap xjalan pon.

Haha~

Hari-hari pon aku stadi. Perghhh..Dah macam student plak.

Kalau Cik Wanda komplen sapa kata jadi student senang..

Ni meh aku lak nak cakap..

Sapa cakap jadi pendidik ni keje mudah.

Nak tercekik aku stadi tetiap hari.

Masa aku jadi student dulu..aku xde la rajin cam gini nak stadi.

Kalau rajin macam skang ni..sure aku dah dean list setiap semester..haha

Ada masa terluang kat opis..sambil main farmville..sambil baca buku.

Ada masa sket..g belajar ngan senior.

Ada masa lagi..kat umah bangun pepagi stadi.

Bangun kul4.30..kadang-kadang kul 5 pagi..

Gile gigih aku nak stadi.

Takde masa nak berpoya-poya pon skang ni.

Lagipun tiada teman nak diajak berpoya-poya seperti di kuantan. Hahaha~

Skang idup mula tidur sebelum kul10..Kalau men mesej..lambat r sket lelap. Haha.

*****************************************************************************

Budak skang banyak sangat tanya..banyak sangat mulut..banyak sangat perangai.

Skali bagi assignment..banyak lak komplen..kelas lain ada keje gak..

Hek eleh..ada aku kisah? Nak pandai ke tak nak? Geram lak ai..

Sok sambung degree..tau la banyak keje ke x. Sok ko nak komplen kat prof pon..baik prof tu xlayan perangai ko..

Aku gerenti yg korg xkan berani nak cakap depan2 prof korg banyak asgmnt len dari lectrure lain.

Kalau cakap cemgitu..sure korg kene fire kaw kaw punya ngan prof..

Kat kolej ni leh la korg nak banyak bunyik..ye la kannnn…kan korg *****

So rasa nak respect kat lecturer pon dah kurg!

Leh pulak student aku men tunjuk-tunjuk tangan kat aku..cakap kemain kasar lak lagik..siap tejerit2 bila nak cakap ngan aku. Rasa nak halau je kuar dari kelas..geram gile ahhhh!!

p/s : fifi..ko dah dapat kan pedang? cuma xbape sama ngan pedang ko yg hilang dulu..jadi aku belikan yang lebih kurg la..hehe. ok x?

Duduk Saja Pun Penat Tau!!

Dah lama blog ni tak diserikan dengan gambar-gambar kan..

Jadi aku nak serikan blog ni dengan gambar (konon-konon rajin nak berblog dengan gambar la kirenya..haha)

Semalam aku jaga pendaftaran pelajar lama..

Tugasnya : Jaga kaunter pendaftaran hostel dan tak duduk hostel.

Jaga berdua ngan sorg lagi staff.

Makkkk aihhhh..duk saja pun penat tau.

Dengan tak sarapannya..

Lunch pun lewat dah..Kul 2 lebih baru dapat rehat..tu pun kene ganti-ganti ngan sorg lagi tu.

Budaknya ada la dalam 600++ (sebab kampus ni dikira kecik je)

Dengan nak asingkan borang duk hostel ikut kos dan semester lagi..

Poning palo den!

Borang duk hostel ngan luar hostel ikut kos dan semester

Student beratur untuk pendaftaran dan pembayaran yuran pengajian..

Dan aku sempat la gak nak ber-facebook-ing dan baca blog yg tengah glamer skang ni..Hanis Zalikha

Blog Hanis Zalikha

Gile baik hati aku promote (walaupun ramai dah tau blog ni mmg glamer lepas baca paper)..hehehe..

Aku baru ada masa nak baca blog dia ni..Masa jaga pendaftaran lak tu..sambil menyambil kata orang..

Sok nak cari umah lagi. Tapi bukan nak komplen ke apa ke..Boleh dikatakan kat pekan BP ni..almost umah cina je banyak. Nak-nak kawasan perumahan taman. Penat g meronda pas keje cari umah nak sewa.

p/s : Fifi..ko g penang kan? Xde souvenier kat aku ke? Jangan kedek..sok aku xbagi nek kete Honda Integra aku, baru ko tau. Hehe (^_^”)

Design ke Resign?

Saya malas nak buat design kad matrik yang bos suruh buat tu.

Saya dah rasa malas nak ajar budak MIT yang sangat kurang hajar ngan lecturer tu. [lecturer tu termasuklah saya]

Saya takde hati dan takde mood nak fikir pasal design kad matrik tu. Xde idea payah la nak buat.

Saya malas nak cari wallpaper yang cantik-cantik dalam internet tu.

Saya hanya nak ajar budak kolej kerjasama itu sahaja. Sopan dan tau menghormati orang lain.

Saya nak sambung tgk cite korean series!!

Sapa Cakap Jaga Exam Tu Best???

Sapa cakap jaga exam tu best?

Sapa cakap jaga exam tu senang?

Sapa cakap jaga exam tu la keje paling mudah?

Bagi saya..jaga exam tu la yang paling memenatkan. Yang paling bosan. Yang paling mengantukkan..dan yang paling yang paling yang paling…..sakit hati!

Mahunya saya tak sakit hati. Tengok soalan yang mudah tapi budak tak reti nak jawab.

Contohnya la. Saya jaga paper matematik asas. Soalan yang saya boleh bantu adalah koordinat. Saya dah tinggalkan lama dah matematik ni. Tapi saya ingat-ingat la juga sebab tengok jalan kerja kawan saya masa dia buat skema tu.

Saya siap cakap yang ni salah. Buat macam ni macam ni. Tapi budak-budak ni blurrrrr..Macam tak pernah dengar plak rumus nak cari titik tengah koordinat. Isk. isk. isk. Dah siap ajarkan step pon masih xdapat gak tangkap camne nak buat jalan kerja.

Sampaikan 2 tolak 3 pon kene pakai kalkulator. 8 tambah 2 pon tekan kira-kira. Waaaaaa…

Saya tau la tak semua orang bijak dalam maths. Tak semua orang cepat pick up. Tapi bila dah tolong banyak..takkan la sikit pon xboleh nak ingat? Isk…Nasib baik la saya ni tak ajar paper maths tu. Kalau x, sure semua budak kene hempuk ngan saya.

Jaga dewan/bilik exam macam berdiri tengah panas. Air cond xberapa function. Gila ah panas. Kalau saya berkipas dalam bilik exam, budak-budak pon sama. Sapa yang pakai tie, saya suruh longgarkan. Kang tak pasal-pasal ada plak yang pengsan.

Kene pulak kalau paper tu petang..lagi la saya tak sanggup. Elok je sebelum masuk dewan exam wangi..baru 5 minit dalam tu dah tak wangi dah. Sebab dah bercampur ngan budak-budak yang tak wangi..Hahahaha.

Tadi ada 2 paper saya. Pagi dan petang. Semuanya saya tolong. Soalan pagi sangat senang. Soalan petang sangat susah. Gila ah susah. Saya sendiri terpaksa buka buku nak cari jawapan.

Hari-hari sebelum ini jika saya tiada tugas menjaga paper waktu petang, mesti saya terlelap kat meja. Siyes ngantuk. Ye laaaa.. dah terbiasa ada kelas dan mengajar, tetiba lak rasa sangat free, mahunya tak ngantuk.

Kalau bosan-bosan, saya layan muvie. Baru layan 5 minit dah rasa cam bosan. Tukar lak movie lain. 5 minit kemudian saya tukar pulak cite lain. Last-last saya layan game. Tak sampai 10 minit, saya close game dan zzzZZZZzzzzz. Tidor!

Bosan. Siyes bosan. Rasa cam nak balik umah je dan tidor. Wahaha..Tapi dah kerja makan gaji, xleh la nak wat cam kompeni sendiri kan? Hehehe~ 😀

Sekarang ni saya sangat tak sabar-sabar nak tunggu kul 5 suku sebab itu adalah waktu balik. Hahaha.

Kalau tunggu lama-lama dan bernasib malang sebab bos panggil, baik saya cabut balik dulu. Kalau bos dah panggil, sah sah maghrib kang baru dia bagi balik…Tidakkkkk. [Sebab saya pernah kene macam tu. Hal yang nak diceritakan sikit je. Tapi sampai meleret-leret ke cite lain]

p/s : selamat hari guru kepada guru-guru saya

p/s : selamat hari guru kepada Mem Besar sebab dia pon cikgu.

p/s/s : Selamat hari guru kepada diri sendiri seab asaya dah tergolong dalam barisan pendidik gak [ermmm..ye ke?]

Pergi Kerja..Tapi Rasa-Rasa Macam Takde Kerja Jer…

Punya la panjang tajuk entri kali ni..Takpe. Sebab saya rasa saya rajin nak tulis tajuk panjang lak kali ni.

Dah seminggu saya ke ofis dengan rasa macam buang masa. Kenapa ye saya cakap macam tu?

1st adalah sebab student dah takde sangat minggu study week ni.

Ye la. Isnin ni diorg dah nak exam. Makanya..mereka-mereka itu telah pulang ke rumah masing-masing mintak restu. Tapi restu dari lecturer tak mintak pon. Mintak restu dari keluarga, tapi kat kolej tak pernah pon datang kelas. Macam mana tu? Pandai-pandai kamu la nak jawab exam camne sok..Saya tak nak tolong orang yang tak boleh tolong diri sendiri.

Kerja saya sepanjang minggu ini.

Hari Isnin

Harini nak isi MKK atau lebih dikenali dengan nama carry mark.

Tak sampai sejam, kerja tu dah pon selesai.

Dan saya kembali bosan.

Dan bermula la aktiviti menonton wayang sekiranya ada wayang yang best.

Saya : Ko takde download pape movie baru ke weh? Bosan seh..

A : Ada ni ha..Wolverine. Tapi lambat sket r dapat tengok.

Saya : Aku rasa dari minggu sudah ko cakap ko download cite tu..tapi xgak sudah-sudah. Pesal lama sangat?

A : Dah internet kat sini slow.

Memang pon internet kat ofis tu agak slow sampai kadang-kadang boleh DC. Isk..menyampahnya.Tsk.tsk.tsk (T_T)

Dah takde kerja, saya pon pulang la awal ke rumah.

Hari Selasa

Datang ofis seperti biasa. Dengan gaya rempit yang biasa sebab dah hampir terlewat.

Dan perasaan bosan juga datang seperti biasa. Tiada novel baru untuk di baca. Tiada movie baru untuk di tonton.

Dan juga perasaan nak surf internet agak mengecewakan sebab internet cam hampeh harem jer. Oiiiiiit.

Petang itu…

B : Aku ada movie..dalam external. Pinjam kat sana (sana tu bermaksud kolej sana)

Saya : Wehhh..aku nak. Aku nak. Hehehe. Jgn r kedekut.

B : Aku pon tak tgk lagi dia ada cite ape. Jap r.

Saya : Oke.Oke. Ko dah buka kang panggil aku. Aku bagi external aku nak sedut cita.

Maka bermulalah sesi saya g sedut cerita dari kawan sekerja. Dah bosan la katakan. Ada la 6 7 cerita yang saya amik. Pastu terus layan 1 cita tu sampai habis. Bila nak sambung cita ke 2, dah mula rasa cam bosan balik. Sebab dah macam tgk movie secara marathon lak rasanya.

Kemas kemas laptop dan menunggu masa untuk pulang.

5.15..Oke. Start enjin kereta dan balik.

Hari selasa juga habis dengan sia-sia.

Hari Rabu

Di sebabkan taknak terasa bosan asik tgk movie sahaja, makanya saya membawa novel melayu untuk dibaca secara ulangan.

Baru layan sehelai dua helai kawan dah ajak tengok movie. Transporter 2. Oke. Saya layankan sahaja. Dalam masa sejam setengah dah habis. Suruh sambung yang 3 pula..tapi dia cakap kejap lagi. Ada kerja nak buat. Oke~

Petangnya jam 3. Sambung tengok transpoter 3. Sambil saya membaca novel. Hahahaha.

Selesai hari ketiga dengan sia-sia juga.

Hari Khamis

Seperti juga hari yang sebelumnya. Rakan lain sebuk dengan meeting. Saya dan yang tidak berkenaan sebuk dengan movie. YM. Facebook. dan perkara lain yang tidak berfaedah.

Hari Jumaat

A : Weh..wolvorine dah siap. Nak tgk, tgk r dulu. Aku ada meeting.

Saya  : Takpe r. aku nak layan internet.

C : Nanti la aku tgk. Nak YM jap.

Sejam selepas itu, internet pun kembali bengong. Maka..keinginan nak tgk movie itu kembali mememuncak.

C : Weh..tgkmovie jom kat A punya laptop.

Saya : Oke. Dah r intenet tak leh pakai. Jap aku sms tanya password dia. [dan kebetulan dia baru masuk ofis dan dia sebenarnya xperasan pon saya sms tanya password.]

Beberapa ketika lepas tu, A pon balik dari meeting. Dan bagi kitorg tgk movie yang tak habis edit lagi tu. Cite yang A download itu tak diedit lagi untuk tayangan. Mana taknya, elok-elok lari lompat sana sini, nampak tali belakang. Dan ada la aksi 3D dalam tu yang belum disunting. Tergelak-gelak saya tgk dengan C.

Hari Jumaat pulang jam 5.

Maka, saya nak pulang la. Sebab dah mmg waktu pulang pon.

Hari Sabtu

Orang lain cuti wesak. Tapi kami kerja. Dah la datang dengan rasa paling sia-sia. Buat habis minyak kereta je!

Datang ofis layan cite online kat gua.com dan lepas tu layan cite Wanted by Angelina Jolie. Tak habis pon lagi cite tu, kami dah pulang.

Sebab dah kul 1. Balik la.

Turun je ofis, kecoh kat bawah, kereta rakan sekerja calar dan kemek sket sebab langgar lari dalam kawasan kolej. Huiiii..Bengang la kawan tu. Tak dapat nak saspek sesapa~

Seminggu ini penuh dengan buang masa.

Apa plak yang jadi minggu depan masa student exam?

Hahaha..selain dari kene jadi pengawas peperiksaan, kerja saya yang lain adalah penonton wayang yang tegar. Hahaha.

Bila budak dah cuti lagi la bosan agaknya~

p/s : Saya nak ucapkan happy birthday kepada sesapa yang sambut birthday harini 9 mei 2009.

p/s : happy mothers day!

"Saya sihat la"

Okey..lately ni saya selalu je dihujani soalan yg sama berulang kali.

Bout myself la of coz~

Dulu masa nak konvo

“Weh..ko ok x? nampak pucat la..cam org sakit jer”

Sekarang kat kolej

“Cik, cik sihat x? Cik nampak pucat la. Cam sakit jer”

Soalan tu dah banyak kali student tanya dalam masa lepas saya balik dari konvo..means dah hampir 3 minggu.

Boleh dikatakan saya akan mendapat soalan tu paling kurang pon 2 hari sekali.

Eyh..ketara sangat ke saya nampak pucat.

Saya rasa dari dulu saya mmg macam tu. Nak kata sakit, saya sihat jer. Mana ada sakit yg remeh even pitam.

Muskil la saya~

Saya ingat nak g wat check darah..owhhhh~Blood test? Aiyakkkk..saya xsuka jarum la. Ngehhhh~

Seram seh. Derma darah pon xpernah sebab saya xsuka kene suntik. Siap kene paksa lagi masa kat kolej dulu. Takkkk nakkkkkk..

Saya rasa sampai bila-bila pon saya xkan derma darah sebab saya takut tgk jarum suntik tu~

Okeh..kat sini saya nak umumkan bahawasanya saya sehat. Sekian~

p/s: mungkin tekanan kerja je kot~