DIY

Sebenarnya aku nak buat tutorial untuk bunga kertas (paper crepe) macam ni.

Tapi sebenarnya, korang boleh google jer.

Tapi sebab aku macam xde benda nak buat kat opis sebab habis semua benda kene block, korang tengok la jugak.

Langkah pertama

Langkah pertama

Perkara pertama yang aku buat adalah lipat 3 untuk paper crepe ni pastu potong. Bila dah dapat 3 helaian besar, lipat lagi dua. Pastu potong. Kiranya satu paper crepe tu leh buat 6 kuntum bunga la gitu.

IMG_1056

Langkah kedua

Langkah kedua adalah korang kene lipat kecik-kecik kertas tu sampai habis, pastu kat tengah-tengah dia ikat dengan dawai bunga. Pas ikat tu..kembangkan kipas dia, dan tarik by layer ke atas kertas-kertas tu.

Hasil dah siap

Hasil dah siap

Ni la hasil dah siap. Kitorang guna kaler dusty pink dan peach untuk buat bunga ni. dah kembang-kembang kan bunga tu, kemas-kemas kan la sikit hujung-hujung dia tu kasi lawa.

IMG_1063

Dusty pink + Peach

Warna sebenar ngan warna amik kat camera hp beza sikit la. Tapi ni la dia hasil yang sempat buat aritu dalam satu malam. Nanti aku cari balik mana balance2 gambar. Tak habis upload dalam dropbox! LOL

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s